گزارش فراز برج

پیشبینی قیمت مسكن در نیمه دوم سال

پیشبینی قیمت مسكن در نیمه دوم سال به گزارش فراز برج برخی كارشناسان اقتصاد مسكن معتقدند با عنایت به تحولات اخیر و شرایط اقتصادی حاكم بر كشور، از شیب قیمت مسكن در ماه های پایانی سال كم می شود.



به گزارش فراز برج به نقل از مهر، در حالیکه در اواخر سال قبل بعضی از کارشناسان اقتصاد مسکن، پیشبینی بازاری آرام در نیمه نخست سال جاری برای بازار مسکن را با این بهانه که بیشتر از این دیگر امکان افزایش قیمت ها وجود ندارد و قدرت خرید خانوارها کاهش یافته، در گمانه های خود مطرح می کردند، بودند کارشناسانی که تلاطم غیر قابل مهاری را در بازار مسکن ۶ ماهه نخست سالجاری پیش روی سرمایه گذاران می دیدند.
با این حال، اتفاقی که رخ داد، ثبات قیمت ها در بازارهای ارز و سکه و خودرو و رشد قیمت در بازارهای سهام و مسکن بود؛ هر چند که برخی پیشبینی بروز اصلاح قیمت در بورس را هم کرده بودند؛ اما آنچه در عمل رخ داد، خروج بازار سهام از مدار رشد و ایجاد تلاطم در بازارهای خودرو، سکه و ارز در دو ماه اخیر بود؛ ولی نهایتاً بازار مسکن همواره به سود سفته بازان پیش رفت و حتی فراتر از پیشبینی ها، متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران از متری ۱۵ میلیون تومان در انتها اسفند ۹۸ به متری ۲۳ میلیون تومان در انتها مرداد ۹۹ رسید.
به هر روی، باز هم دعوای «آینده بازار مسکن در نیمه دوم سال ۹۹» میان کارشناسان اقتصاد مسکن پابرجا می باشد و دو قطبی «آرامش، رکود یا حتی کاهش قیمت ها» و «رشد افسارگسیخته یا نهایتاً متناسب با تورم عمومی» میان اقتصاددانان در جریان است.
هر چند که بیشتر کارشناسان اقتصاد مسکن، سمت میانه را در پیش گرفته اند و معتقدند باید همه جوانب درون و برون بازار مسکن همچون مسائل بین المللی، انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در آبان ماه، نرخ دلار، وضعیت بازار سرمایه، قیمت انس جهانی طلا، انتخابات ریاست جمهوری سال آینده کشورمان، رکود ساخت و ساز، آخر دوره جابه جایی مستأجران، افزایش قیمت مصالح ساختمانی، عدم استقبال مردم از وام های نوسازی بافت فرسوده و بسیاری اتفاقات دیگر را هم در نظر گرفت؛ سپس با جمع بندی این متغیرها، به این نتیجه می رسند که احتمالاً بازار مسکن با رشد قیمت مواجه می باشد اما نه با این شیب تندی که در نیمه اول سال جاری شاهد آن بودیم.
رزبان: شیب افزایش قیمت مسکن کم می شود
نرگس رزبان کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه بعد از بروز جهش قیمتی در بازار مسکن طی سال ۹۷ این تصور وجود داشت که این بخش همچون روال تاریخی گذشته خود به یک دوره رکودی وارد می شود، می گوید: نحوه اثرگذاری دو دسته از شاخص های مهم بر روند بازار مسکن سبب شد تا این بازار برخلاف روال گذشته خود، یک دوره متفاوت به لحاظ قیمت و معاملات را آغاز کند.
عوامل احتمالی کاهنده قیمت مسکن در نیمه دوم سال
وی مهم ترین عوامل اثرگذار بر روند قیمتی بازار مسکن را به دو گروه اولیه و ثانویه تقسیم بندی کرده و معتقد است: عواملی همچون کاهش قدرت خرید خانوار به واسطه افزایش بیش از اندازه قیمت و اشباع قیمتی در بازار مسکن، کاهش قدرت پوشش دهی تسهیلات خرید مسکن، رشد قابل توجه قیمت در ماه های گذشته، اجرای برنامه های تولید مسکن در چارچوب طرح اقدام ملی مسکن و تحویل مسکن مهر، احتمال کاهش تحریم ها و ثبات نرخ ارز همچون عواملی است که می تواند زمینه ثبات قیمت مسکن در ماه های آتی از سالجاری را رقم بزنند.
کارشناس اقتصاد مسکن می گوید: علاوه بر این دسته از شاخص های اثرگذار بر بازار مسکن، دسته دیگری عواملی در صورت بروز می توانند زمینه استمرار رشد قیمت در این بازار را رقم بزند.
عوامل احتمالی فزاینده نرخ مسکن در ماه های آتی
به گفته وی افزایش نرخ ارز و بروز نوسانات ارزی جدید، کاهش عرضه مسکن در مقایسه با نیاز، بالا بودن نرخ تورم عمومی و افزایش هزینه های ساخت و احتمال افزایش نقدینگی به علت احتمال استقراض دولت از بانک مرکزی برای جبران کسری بودجه ناشی از کاهش درآمدهای نفتی و… همچون عوامل مهمی است که احتمال افزایش مجدد قیمت ملک در ماه های آتی از سالجاری را فراهم خواهد نمود.
این کارشناس بازار مسکن با تاکید بر اینکه آهنگ تحولات در بازار مسکن به برآیند نیروهای اثرگذار بر قیمت مسکن بستگی دارد، ادامه می دهد: تا زمانی که نقدینگی تولید شده نتواند جذب تولید شود، فعالیتهای سوداگرانه در بازار مسکن، ارز، خودرو، طلا و… ادامه یافته و منجر به افزایش قیمت در این بازارها می شود.
رزبان یادآور می شود: با عنایت به تحولات اخیر و شرایط اقتصادی حاکم بر کشور، به نظر می آید هرچه به ماه های انتهایی سال نزدیک شویم از شیب افزایش قیمت در بازار مسکن کاسته شود.
سرحدی: رکود تورمی در انتظار بازار مسکن است
احمد رضا سرحدی، کارشناس اقتصاد مسکن هم در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه اتفاقاتی که در بازار مسکن در نیمه نخست سال جاری رخ داد، از اواخر سال قبل قابل پیشبینی بود، می گوید: در نیمه دوم سال جاری وضع به مراتب بدتر است.
به اعتقاد وی، با عنایت به شرایط عمومی اقتصاد کشور و همینطور چالش های بین المللی از یک سو و هم وضعیت بازارهای موازی مانند افزایش نرخ طلا، ارز و خودرو از طرفی، دیگر دلیلی ندارد که قیمت مسکن کاهش پیدا کند.
۶ ماهه دوم ۹۹؛ هم سوداگران از بازار مسکن خارج می شوند هم خریداران واقعی
کارشناس اقتصاد مسکن می گوید: تفاوتی که بازار مسکن در نیمه نخست سال جاری با نیمه دوم آن دارد در این است که باآنکه در ماه های پایانی سال قبل و نیمه نخست سال جاری، خریداران واقعی و مصرف کننده، قدرت خرید مسکن نداشتند و تنها سوداگران وارد آن می شدند، اما در نیمه دوم سال جاری، حتی سوداگران هم از بازار مسکن خارج و رکود سنگینی بر آن حاکم می شود. چون بازار ارز و طلا رونق بیشتری در ۶ ماهه دوم ۹۹ دارد و سوداگران به سمت این بازارها کشیده می شوند.
وی یادآور می شود: سرمایه های مردم که مسکن را بعنوان کالای مصرفی تلقی می کنند، در حدی نیست که بتوانند ملک مورد نظر خویش را خریداری کنند؛ درنتیجه رکود این بازار در ماه های پایانی سالجاری، افزایش می یابد.
کاهش ساخت و ساز و تعداد واحدهای نوساز در سال های آتی
سرحدی می گوید: ما با تورم بالاتر در بخش مسکن در نیمه دوم سال جاری و همینطور رکود در ساخت و ساز هم مواجه می شویم؛ چون آنهایی که ساخته شده، به علت قدرت پایین خرید مردم، روی دست سازندگان می ماند و از سودی دیگر، سازنده به علت نداشتن نقدینگی، امکان شروع فرایند جدید ساخت و ساز را نخواهد داشت. این اتفاق می تواند بعنوان مقدمه ای برای بروز عدم تعادل در عرضه و تقاضا در سال های آتی تبدیل گردد.
به گفته وی، با عنایت به این که فصل جابجایی مستأجران به هر شکلی بود، به اتمام رسیده، ولی رونق بازار خرید و فروش در نیمه دوم سال جاری به شدت کاسته می شود ضمن اینکه هیچ نشانه اقتصادی در خصوص کاهش قیمت ها در بازار مسکن دیده نمی شود؛ ازاین رو در ۶ ماهه دوم سال جاری شاهد رکود تورمی بسیار سنگین تر از سال های ۹۳ تا ۹۶ در بازار مسکن خواهیم بود.


منبع:

1399/06/30
22:04:19
5.0 از 5
1700
تگهای خبر: افزایش قیمت , اقتصاد , بانك مركزی , برج
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۳
فرازبرج

farazborj.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراز برج محفوظ است

فراز برج

ساخت و ساز برج و ساختمان