گزارش فراز برج به نقل از مهر؛
بی مهری به مسكن روستایی، تكالیف دو برنامه توسعه روی زمین ماند
فراز برج: بهسازی و نوسازی خانه های روستایی یكی از نكات مغفول سال های اخیر كشور است كه با عنایت به برگزاری مجدد جلسات شورای عالی مسكن، می تواند به صورت جدی در دستور كار قرار گیرد.
به گزارش فراز برج به نقل از مهر، هفته گذشته محمد اسلامی وزیر جدید راه و شهرسازی از برگزاری جلسات شورای عالی مسكن با حضور رئیس جمهور و تیم اقتصادی دولت آگاهی داد. جلساتی كه در دوران وزارت عباس آخوندی تعطیل شده بود و برگزاری مجدد آنها می تواند منشأ حل خیلی از مشكلات بخش مسكن و شهرسازی كشور شود؛ به خصوص كه حجم بالایی از برنامه های این بخش مانند تكمیل طرح مسكن مهر و اجرای طرح بازآفرینی شهری نیازمند هماهنگی هایی بالاتر از سطح وزارت راه و شهرسازی است و از سویی پیگیری و تمركز بیشتری را می طلبد.
یكی از محورهایی كه در سال های اخیر توجه كافی به آن نشده است و می تواند در دستور كار این شورا قرار گیرد و با جدیت بیشتری دنبال شود، بحث بهسازی و نوسازی واحدهای غیرمقاوم روستایی كشور است. واحدهایی كه به سبب عدم استواری كافی توانایی مقاومت در مقابل حوادث طبیعی را ندارند و در سال های اخیر بارها شاهد بروز خسارات غیر قابل جبران جانی و مالی بسیاری در روستاهای كشور در مقابل این حوادث بوده ایم.
بیش از ۶۳ درصد واحدهای روستایی غیر مقاوم هستند
بررسی ها از سهم بالای مسكن های غیرمقاوم در روستاهای كشور خبر می دهد. مطابق با سرشماری سال ۹۵ نزدیك به ۲۱ میلیون نفر از جمعیت كشور در ۵ میلیون و ۳۷۰ هزار واحد روستایی زندگی می كنند.
این در حالی است كه عزیزالله مهدیان، معاون بازسازی بنیاد مسكن انقلاب اسلامی در گفت وگویی كه مرداد ۹۶ با خبرنگار مهر داشت اعلام نموده بود: هم اكنون بیشتر از ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد روستایی غیر مقاوم در كشور وجود دارد.
بنابراین ۶۳ درصد از مسكن های روستایی كشور غیر مقاوم هستند كه در صورت وقوع سوانح طبیعی برای ساكنان آنها می تواند خطرآفرین باشد.
عدم پایبندی به تكلیف قانونی دولت در مورد مسكن روستایی
مطابق با قوانین برنامه پنجم و ششم توسعه كشور، بنیاد مسكن انقلاب اسلامی موظف به بازسازی و مقاوم سازی سالانه ۲۰۰ هزار واحد مسكن روستایی در كشور است.
هیئت دولت در اردیبهشت ماه سال ۹۵ طرح پرداخت تسهیلات ویژه نوسازی و بهسازی مسكن روستایی به تعداد ۲۰۰ هزار واحد را به بانك مركزی و سایر دستگاه های مسئول ابلاغ نمود.
اسفند سال ۹۶ هم در مصوبه دیگری میزان این تسهیلات برای ۲۰۰ هزار واحد روستایی را تا ۲۵ میلیون تومان افزایش داد. اما به رغم ابلاغیه های معاون اول رئیس جمهور و صراحت های قانونی، به سبب عدم توجه كافی و همین طور سخت گیری بانك های عامل این تسهیلات، در چند پارسال تكلیف قانونی در خصوص بازسازی سالانه ۲۰۰ هزار واحد مسكن روستایی محقق نشده است.
مطابق با آمار رسمی بنیاد مسكن انقلاب اسلامی، در مجموع چهار سال دولت یازدهم كمتر از ۲۰۰ هزار قرارداد برای بهسازی و نوسازی واحدهای مسكن روستایی منعقد شد. در حالیكه ظرفیت ساخت و ساز در روستاهای كشور بسیار بیشتر بود و در دو دولت نهم و دهم به صورت متوسط سالانه بیشتر از ۲۲۰ هزار واحد روستایی راه اندازی و بهسازی شد.
نوسازی مسكن روستایی ۱۶ سال زمان می برد
لازم به ذكر است در صورتیكه راه اندازی و بهسازی همین ۲۰۰ هزار واحد روستایی در هر سال صورت پذیرد، ۱۶ سال زمان نیاز است تا واحدهای موجود كشور مقاوم شوند. البته این ۱۶ سال بدون احتساب كمبود فعلی مسكن در روستاهای كشور و افزایش تعداد واحدهای فرسوده موجود بر اثر گذشت زمان است. از طرفی باتوجه به افزایش روزافزون قیمت مصالح ساختمانی، با رقم فعلی وام بهسازی و نوسازی مسكن روستایی نمی توان حتی نیمی از مسكن را راه اندازی كرد.
بنابراین لازم است علاوه بر اهتمام جدی بر اجرای تكالیف قانونی موجود، در برنامه های كشور در مورد تعداد و میزان وام مسكن روستایی هم بازبینی شود.
اشتغالزایی بالای بخش ساخت و ساز مسكن روستایی
از طرفی توجه بیشتر به تولید مسكن علاوه بر افزایش امنیت جانی و مالی در مقابل حوادث طبیعی روستاییان و پیشگیری از مهاجرت آنها به شهرها و افزایش حاشیه نشینی، می تواند رونق اقتصاد كشور را باز به دنبال داشته باشد.
بخش مسكن یكی از پیشران های اقتصاد كشور است كه ارتباط پیشینی و پسینی گسترده ای با صنایع دیگر دارد و مطابق پژوهش های انجام شده، به ازای تولید ۱۰۰ متر مربع واحد مسكونی، یك شغل مستقیم و یك شغل غیرمستقیم برای یك سال احداث میگردد.
علاوه بر این، اشتغالزایی ناشی از تولید مسكن در پهنه كشور گسترده است و تبعاتی چون احداث تمركز و مهاجرت از روستا به سمت شهرهای بزرگ را به دنبال نخواهد داشت. بخصوص در شرایط تحریمی كشور، توجه به بخش های اقتصاد كشور كه وابستگی كمتری به واردات دارند مانند تولید مسكن، امری ضروری می باشد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب