یك پژوهشگر شهرسازی:

منشأ بوی بد تهران چیست؟

منشأ بوی بد تهران چیست؟ عضو هیئت علمی مركز تحقیقات راه، مسكن و شهرسازی علت بد بو شدن پایتخت در یكی از روزهای بارانی اخیر را تركیب گاز گوگرد دی اكساید با رطوبت هوا عنوان نمود.



به گزارش فراز برج به نقل از مهر علی بیت اللهی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی، گفت: در تحقیق مفصلی که در سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ بر روی بوی بد تهران انجام دادم، مشخص شد که دو پارامتر، با بوی بد تهران مرتبط هستند: یکی گاز so۲ و دیگری رطوبت هوا.
وی اضافه کرد: رطوبت هوا بدون افزایش تراکم گاز گوگرد دی اکساید، عملاً نقشی در ایجاد و پخش بوی بد و نامطبوع تهران ندارد؛ اما ترکیب گاز so۲ با آب یا همان رطوبت هوا، منجر به تشکیل اسیدهای گوگردی با قدرت تجزیه کنندگی مواد آلی، فاضلابی و … موجود در چاه ها و شبکه های فاضلابی می شود که بعد از این فعل و انفعالات شیمیایی، بوی بد را به شکل گسترده و نه نقطه ای در فضای تهران احساس می نماییم.
عضو هیئت عملی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی افزود: مکانیسم پخش همگن بوی بد تهران به این صورت است که ابتدا به صورت تصادفی و حادثه ای میزان گاز so۲ که از جانب ایستگاه های سنجش کیفیت هوای تهران به صورت پیوسته ثبت می شود، به صورت غیر منتظره ای گاه تا ۴ تا ۱۰ برابر مقدار زمینه و عادی خود، افزایش جهشی می یابد،
وی تاکید کرد: با این وجود، بوی بد همزمان با افزایش ناگهانی so۲ ایجاد و احساس نمی شود؛ بلکه بعد از چندین ساعت و گاه یک شبانه روز در مجاورت رطوبت هوا که ترکیب اسیدی پیدا می کند، ایجاد می شود.
به گفته بیت اللهی، گاز so۲ بعد از افزایش ناگهانی و غیر منتظره، با جریان هوا پوشش وسیع و همگنی را در هوای بالای سر تهران پیدا می کند و نواحی وسیعی را در بر می گیرد سپس و بعد از گذشت چندین ساعت، با ترکیب با آب و رطوبت هوا، ترکیب اسید گوگردی را پیدا می کند؛ اسید حاصله در تماس با سطح زمین و ورود به چاه ها و شبکه های فاضلابی و چاه های جذبی فاضلاب که در سطح تهران پراکنده اند، باعث تجزیه مواد آلی و فاضلابی و متصاعد شدن گازهای آمونیاکی و فاضلابی بسیار بدبویی می شوند؛ بنظر می رسد این فعل و انفعالات است که عامل اصلی بوی بد تهران است.
وی با اشاره به انتشار بوی بسیار نامطبوعی در روز اول دیماه سال ۱۳۹۸ در مناطق مرکزی، شرق و شمال شرقی تهران که به شکل گسترده احساس شد. اظهار داشت: در آن زمان بررسی مقادیر so۲ در تمامی ایستگاه های سنجش نشان داد که در تعدادی ایستگاه، گاز گوگرد دی اکساید، به میزان شایان توجهی بالا رفته و بیشترین مقدار در ایستگاه دانشگاه تربیت مدرس بود؛ در صورتیکه در نخستین واقعه انتشار بوی بد در تاریخ تهران که در ۱۲ دیماه ۱۳۹۷ رخ داد، ایستگاه شادآباد منطقه ۱۸ بیشترین مقدار so۲ را ثبت کرده بود.
این پژوهشگر حوزه مسکن و شهرسازی تصریح کرد: بررسی جزئی تر تغییرات مقدار so۲ ثبت شده در ایستگاه شادآباد در سال ۱۳۹۷ بنا بر ساعت تماس شهروندان تهرانی با سامانه های شهرداری نشان داد که بوی بد احساس شده در تهران در روز ۱۲ دیماه ۱۳۹۷ چندین ساعت پس از افزایش ناگهانی so۲ بوده است؛ وقوع همین فاصله زمانی بین «پخش ناگهانی so۲» و «بوی بد» در ۱ دیماه ۱۳۹۸ هم با بررسی مقادیر ثبت شده غلظت گاز گوگرد دی اکساید، اثبات شد.
بیت اللهی اضافه کرد: بدین سبب بوی بد تهران بدون تردید با افزایش ناگهانی میزان گاز so۲ در هوای مرطوب مرتبط می باشد ولی مجهول اصلی در بررسی بوی بد تهران، منشأ و علت افزایش حادثه وار و غیر طبیعی گاز so۲ است.
وی اشاره کرد: برخی از مسئولان، کارخانه های چرم سازی و دیگر کارخانه های صنعتی، مراکز دامی و یا محل دفن زباله های تهران و امثال این موارد را بعنوان عامل اصلی تولید so۲ عنوان می کنند؛ ولی بنظر می رسد موارد اینچنینی مانند فعالیت همان کارخانه ها و مراکز و محل تجمع زباله ها نمی تواند دلیل بوی بد تهران باشد چون که فعالیت هر روزه این مراکز و همین طور رطوبت و نمناکی هوا در بسیاری از روزهای سال وجود دارد که در این صورت بوی بد تهران باید در بسیاری از ایام سال احساس می شد؛ اما فقط در یک روز در سال ۱۳۹۷ و در دو یا سه روز در سال ۱۳۹۸ و در یک روز - تا کنون - در سال ۱۳۹۹ این بوی نامطبوع احساس شده است که نشان دهنده لزوم تمرکز بر روی کشف علل افزایش ناگهانی گاز so۲ در پایتخت است.


منبع:

1399/09/11
13:26:15
5.0 از 5
1962
تگهای خبر: تولید , حادثه , شهرداری , شهرسازی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۵
فرازبرج

farazborj.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراز برج محفوظ است

فراز برج

ساخت و ساز برج و ساختمان