مطالبه عمومی در آستانه سفر رئیس جمهور؛

فرودگاه محور توسعه است، مرز هوایی ضرورتی برای توسعه استان سمنان

فرودگاه محور توسعه است، مرز هوایی ضرورتی برای توسعه استان سمنان فراز برج: فرودگاه یكی از مهم ترین محورهای توسعه است، زیرساختی كه در كنار گردشگری می تواند به مقوله جذب سرمایه گذار و حتی توسعه صادرات استان سمنان كمك نماید.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها - ابوالفضل بنی هاشمی: فرودگاه می تواند یكی از بهترین زیرساخت های توسعه باشد زیرساختی كه خوشبختانه استان سمنان باوجود جمعیت اندك از آن به خوبی بهره مند است یكی در شرق استان سمنان و یكی در غرب؛ بسیاری معتقد هستند كه فرودگاه ها علاوه بر مقوله گردشگری می توانند زمینه ساز حضور سرمایه گذار باز باشند اما توسعه مرز هوایی می تواند به توسعه صادرات محصولات تولیدی باز منجر شود.
استان سمنان زیرساخت های مناسب برای توسعه اقتصادی دارد، حمل ونقل ریلی، جاده ای، قرارگیری بر پنج راه اصلی شمال شرق كشور و هم جواری با هفت استان ایران اسلامی، ظرفیت های معدنی فراوان ازجمله وجود ۴۲ ماده معدنی، گردشگری شامل گردشگری عرفانی، طبیعی، گردشگری ورزشی، درمانی، میراث گردی و ده ها مورد دیگر در شرق و غرب در كنار موضوعاتی مانند نزدیكی به تهران، وجود صنایع خوب به خصوص در گرمسار و سمنان سبب شده تا دیار قومس، بتواند ظرفیت های عظیم توسعه را داشته باشد.
در آستانه سفر رئیس جمهور و هیئت دولت به استان سمنان در نیمه آذرماه۹۷ در این گزارش با در نظر داشتن این نظریه كه این استان می تواند مرزهوایی را در هر دو فرودگاه های خود داشته باشد به مزیت های این دو فرودگاه و همین طور ظرفیت های استان برای تحقق مرز هوایی می پردازیم.

توسعه اقتصادی در سایه فرودگاه ها
اما آنچه در استان سمنان مفقود است چیست كه باوجوداین همه ظرفیت هنوز نتوانسته ایم به خوبی رشد اقتصادی را آن گونه كه باید در آن شاهد باشیم؟ به نظر می آید پاسخ ساده باشد، همانطور كه مرتضی عرب معصومی مدرس دانشگاه در گفتگو با مهر می گوید: سوژه عدم تكمیل زنجیره محاسن و مزیت های اقتصادی در استان سمنان است.
فرودگاه شاهرود با ۲۶ سال قدمت ادارای ۷۲۰ هكتار مساحت و بخش عظیمی از آن به همت و پول خود مردم تولید شده استوی معتقد است: ما در استان سمنان صنعت و یا كشاورزی به وفور داریم، می توانیم تا حدی ظرفیت های سرمایه گذاری را باز حتی برایشان فراهم نماییم، نیروی انسانی و متخصص خوبی را باز داریم، در مقوله توزیع و عرضه هم خوب هستیم اما آیا تمام زنجیره تولید شامل نیروی كار، بسته بندی، سورت بندی، عرضه، حمل ونقل، بازاریابی، بازرگانی، انتقال، تحویل، بازار فروش و عرضه به مشتری را یكجا توانسته ایم باهم داشته باشیم؟ اینجا است كه كمیت استان سمنان لنگ می زند، درواقع ما برای تكمیل ظرفیت ها و زنجیره های دارای مزیت نیازمند زیرساخت هایی هستیم كه یكی از آنها فرودگاه است.
شاهرودی ها آغازین بار نام فرودگاه شهرشان را در دهه ۶۰ شنیدن آن زمان كه جمعیتشان در استادیوم ۱۰۰ هزار نفری آزادی جا می شد اما افق دید مسئولانش به آینده نگریِ مبتنی بر صادرات محصولات كشاورزی و جذب سرمایه گذاری و اساتید دانشگاه در كنار گردشگری و عتبات عالیات معطوف بود، این فرودگاه دارای ۲۶ سال قدمت است ۷۲۰ هكتار مساحت دارد و بخش عظیمی از آن به همت و پول خود مردم تولید شده است.
شاهرود و فرودگاهی قدیمی
سازه اصلی و برج مراقبت این فرودگاه در سال۶۸ ساخته شدند و درنهایت سپس سال ها كش وقوس، بالاخره در سال۸۰ اولین پرواز خودرا به تهران و یك سال بعد اولین پرواز خودرا به مشهد برقرار كرد.
باند فرودگاه شاهرود بیشتر از دو هزار و ۸۷۰ متر است و عرض آنرا ۴۵ متر معرفی می كنند همین طور دو شولدر هشت متری در این باند نصب است و نكته قابل توجه درباره آن این است كه زیرساخت تطویل باند این فرودگاه در همان دو دهه پیش ایجادشده و امروز كافی است آسفالت پلیمری را بر روی آن بریزند تا طول باند تا سه هزار و ۲۵۰ متر افزایش یابد كه البته با پیگیری كمیته مردمی فرودگاه و نماینده این شهرستان در حال انجام می باشد.
این فرودگاه چند سالی است كه به صورت مداوم به تهران و مشهد پرواز دارد و خوشبختانه توانسته مسافران خودرا باز داشته باشد اما هنوز باوجود زیرساخت های مناسب، در انتظار تصویب مرز هوایی برای صادرات محصولات سردرختی و كشاورزی و... است مقوله ای كه می تواند به توسعه تمامی استان سمنان كمك نماید.

فرودگاه سمنان زیرساخت مهم توسعه
فرودگاه سمنان باز قدمتی دیرینه دارد این طرح كه اجرای آن حتی به قبل از انقلاب اسلامی بازمی گردد، برخی طراحی آنرا توسط تكنسین های ایرانی در سال۵۵ می دانند، به هرحال ساخت این فرودگاه سه دهه بعد در سمنان آغاز و این فرودگاه در ۱۰ كیلومتری شهر سمنان و در زمینی به مساحت ۳۶۸ هكتار راه اندازی شد اما افتتاح رسمی آن به سال ۷۵ بازمی گردد.
طرح جامع توسعه فرودگاه سمنان این فرودگاه را در سال های آتی به یك ظرفیت عظیم اقتصادی و گردشگری تبدیل می كند طول باند این فرودگاه دو هزار و ۸۰۰ متر است كه در فاز اول طرح توسعه به سه هزار و ۱۰۰ متر افزایش خواهد یافت، همین طور طرح جامع توسعه فرودگاه در سال های آتی این فرودگاه را بدل به یك ظرفیت عظیم اقتصادی و گردشگری می كند كه می تواند به سرریز مسافر و بار از تهران باز كمك نماید.
نصب و راه اندازی سامانه مكالمات هوانوردی، اجرای زیرساخت شبكه مخابرات، نصب ۴۲ دكل روشنایی، راه اندازی استخر ایمنی، بهسازی اتاق مخابرات، تأسیسات ایمنی و ساختمان آتش نشانی ازجمله اقدامات صورت گرفته در فرودگاه سمنان طی چند پارسال است.
مرز هوایی زمینه ساز توسعه صادرات
فرودگاه های استان سمنان درصورتی كه بتوانند مجوز مرز هوایی را كسب كنند بالقطع در توسعه صادرات محصولات كشاورزی و صنعتی، تأثیرگذاری بسزایی خواهند داشت از طرف دیگر صادرات محصولات كشاورزی به صورت تازه خوری شامل انگور شاهرود و پسته دامغان و... می تواند مزیت های اقتصادی فراوانی را به استان سمنان ببخشد.
مرز هوایی همین طور امكان احداث برخی واحدهای تولیدی مانند پرورش گل را باز در استان سمنان فراهم می آورد كه عرضه آنها به بازارهای خارجی نیازمند سرعت در انتقال این محصول سودآور است. اما مرز هوایی فرودگاه های استان سمنان در چه مرحله ای قرار دارد؟ آخرین مقام رسمی استانی كه درباره مرز هوایی فرودگاه شاهرود اظهارنظر كرده بود چاوشی استاندار سابق این استان است، وی دریكی از واپسین جلسات خود اظهار داشته بود: این مهم در دستور كار دولت قرارگرفته است همین طور با پیگیری هایی كه اخیراً جدی تر شده امیدواریم این طرح به تصویب نهایی برسد.
سید شهاب الدین چاوشی بابیان اینكه فرودگاه می تواند خیلی از امكانات و فرصت ها را برای منطقه فراهم آورد و در شاهرود و در امتداد توسعه فرودگاهی كه مردم بنایش را گذاشته اند و در آینده تلاش خواهیم كرد كه پروازها نه تنها به شاهرود و مشهد و تهران بلكه به دیگر شهرهای كشور برقرار شود، تاكید كرد: فرودگاه شاهرود بعنوان یكی از مرزهای هوایی كشور از گذشته پیگیری شده و در دستور كار دولت قرار دارد و امیدوار هستیم كه با پیگیری هایی كه اخیراً به طورجدی به آن پرداخته شده، این امر به تصویب و ابلاغ برسد و ما بتوانیم شاهد درخشش شاهرود در این زمینه باشیم.

مرز هوایی گردنگیر صادرات كشاورزی است
مرز هوایی این امكان را به كشاورزان و بهره برداران بخش كشاورزی ما می دهد كه زنجیره تولید از كارگر و زمین تا بسته بندی و حمل ونقل و صادرات را تكمیل كند سید حسن حسینی شاهرودی نماینده شاهرود و میامی در مجلس باز در گفتگو با خبرنگار مهر، مرز هوایی را یكی از الزامات صادرات كشاورزی می داند و می گوید: به معنای دیگر مرز هوایی این امكان را به كشاورزان و بهره برداران بخش كشاورزی ما می دهد كه زنجیره تولید از كارگر و زمین تا بسته بندی و حمل ونقل و صادرات را تكمیل كند و این یعنی توسعه اقتصادی.
وی بابیان اینكه برای ثمین كردن محصولات كشاورزی شاهرود، باید زنجیره تولید كامل شود، معتقد است: محصولات كشاورزی و سردرختی شاهرود، میامی و دامغان درصورتی كه به موقع به بازار برسند ارزش افزوده خوبی دارند و در این راه صادرات هوایی راه چاره است درصورتی كه این صادرات به موقع انجام نشود ناچار هستیم كه میوه هایمان را فراوری نماییم.
مرز هوایی و جذب سرمایه گذاران
كاربرد مرز هوایی تنها در امتداد صادرات محصولات كشاورزی و تازه خوری انگور و پسته خلاصه نمی گردد بلكه یك گردنگیر مهم درباره آن كه می تواند به توسعه اقتصادی استان بینجامد، مقوله صادرات محصولات صنعتی و همین طور حمل ونقل مواد اولیه موردنیاز واحدهای تولیدی در داخل استان سمنان است. از طرف دیگر مرز هوایی به تسهیل جذب سرمایه گذاری باز منجر میگردد.
سمنان یكی از مهم ترین مراكز تولید صنعتی و معدنی كشور است كه می تواند با استقرار مرز هوایی توسعه خوب اقتصادی و سرمایه گذاری را نمایش كند همانطور كه احمد همتی نماینده سمنان، سرخه و مهدی شهر معتقد است: مرز هوایی یك لزوم برای توسعه اقتصادی به حساب می آید چراكه در كنار فراهم كردن ظرفیت های صادرات محصولات تولیدی در استان سمنان، می تواند به تسهیل و احداث رغبت در نزد سرمایه گذاران باز بینجامد. این امر در مركز استان می تواند یك مزیت ویژه احداث كند كه توسعه پایدار اقتصادی، اشتغال زایی و توسعه صادرات در زمره محاسن آن است.
وی با اشاره به ظرفیت های تولیدی سمنان تاكید كرد: سمنان یكی از مهم ترین مراكز تولید صنعتی و معدنی كشور است كه می تواند با استقرار مرز هوایی توسعه خوب اقتصادی و سرمایه گذاری را به منطقه و حتی شهرها و استان های هم جوار نمایش كند، از طرف دیگر سمنان به علت نزدیكی به پایتخت در بسیاری موارد می تواند به مثابه پایلوت كمك رسانی به آن باز عمل كند.
طرح جامع، مزیت فرودگاه سمنان
همان طور كه بیان شد احداث مرز هوایی هم در سمنان و هم در شاهرود دارای مزیت های زیادی است كه تسهیل صادرات و احداث سرمایه گذاری در زمره مهم ترین آنها محسوب می شوند، خوشبختانه در این زمینه اقدامات خوبی به خصوص در فرودگاه شاهرود شامل احداث ترانزیت، مركز آتش نشانی و... صورت گرفته و امیدواریم در سفر روحانی به استان سمنان شاهد تخصیص مرزهوایی آن باشیم.
شجاعی رئیس فرودگاه سمنان درباره طرح جامع این فرودگاه كه توسط مهندسان مشاور سامانه های راهبردی و زیر نظر دفتر استانداردهای فرودگاهی شركت فرودگاه ها تدوین شده است، می گوید: این طرح هشت بند است كه شامل این موارد هستند، مطالعه و بررسی شرایط موجود شهر و فرودگاه سمنان، طرح تسهیلات و تجهیزات فرودگاه، نمایش برنامه زمان بندی از اولویت های طرح و فازبندی پروژه های پیشنهادی، طراحی تسهیلات لازم برای عملكردهای ویژه در فرودگاه ها مانند هواپیمای عمومی، تعیین و تأمین منابع اعتباری لازم و برنامه ریزی مالی طرح های اجرایی، طراحی ملزومات سامانه های دسترسی داخلی و خارجی فرودگاه، نمایش طرح های كاربردی زمین های داخل و مجاور فرودگاه و بررسی و تعیین تأثیرات زیست محیطی ساخت و عملیات این مجموعه دارد.
وی می افزاید: از میان طرح های پیشنهادی یك سناریو بعنوان سناریو برتر انتخاب شده كه پیش بینی اجرای آن در قالب سه فاز پنج ساله، ۱۰ ساله و ۱۵ ساله برنامه ریزی شده است و تمامی پروژه های در حال اجرا برمبنای طرح جامع و با دیدگاه قابلیت توسعه در آینده به حساب می آید.

۲ فرودگاه مزیتی برای توسعه هستند
قدرت الله ابك سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر فرودگاه را عامل توسعه می داند و معتقد است: دو فرودگاه در استان وجود دارد و این امر بالقطع به توسعه منجر می شود، همین طور باید گفت برای استمرار پروازها باید سازمان هواپیمایی كشور همكاری ویژه ای داشته باشد، بااینكه این همكاری ها در ماه های گذشته بسیار مطلوب و مثبت بوده است.
وی معتقد است: برنامه فعالیت فرودگاه سمنان تنها با انجام یك پرواز داخلی به اختتام نمی رسد و برای توسعه روزافزون در ناوگان هوایی مركز استان باید تعامل ها نهادهای اجرایی مستمر باشد. تمامی نهادهای اجرایی كه درراه اندازی فرودگاه مركز استان نقش داشته اند باید تا رسیدن به چشم اندازهای نهایی به اقدام های مؤثر خود ادامه دهند از طرف دیگر راه اندازی مرز هوایی برای فرودگاه شاهرود از دیگر اقدام های مؤثر برای توسعه و افزایش اشتغال در استان سمنان است.
ابك در ادامه می گوید: حمایت سازمان های مردم نهاد برای استمرار پروازهای داخلی مسافربری در مركز استان اجتناب ناپذیر است و برقراری پروازهای پایدار در این فرودگاه، نیازمند همدلی آحاد مردم و مسئولان است.
بازار جهانی نیاز تولیدات استان سمنان
اگر به فرودگاه سمنان و هم چنین فرودگاه شاهرود مجوز مرز هوایی اعطا شود اشتغال و توسعه در این بخش از اقتصاد استان افزایش چشمگیری خواهد یافت، همان گونه كه مدیركل جهاد كشاورزی استان سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، می گوید: متأسفانه در طول سال ۲۰ درصد از محصولات كشاورزی این استان به علت نداشتن مرز هوایی و امكان صادرات برای تازه خوری، ضایعات می شوند كه صدور آنها می تواند ارزش افزوده فراوانی را به استان هدیه كند.
۲۰ درصد از محصولات كشاورزی استان سمنان به علت نداشتن مرز هوایی و امكان صادرات برای تازه خوری، ضایعات می شوند سید حسن میرعماد می گوید: دیگر مزیت فرودگاه ها تكمیل زنجیره تولید است ما امروز در سطح كشت، كارگر، كشاورز، حمل ونقل، برداشت و حتی بسته بندی و انبار و سردخانه راداریم اما امكان صادرات فوری محصولات تازه خوری را به علت نداشتن مرز هوایی نداریم پس این امر به تولیدات استان ضربه زده است.
یكی از دلایل راه اندازی فرودگاه، ارسال صادرات محصولات كشاورزی به نقاط مختلف كشور و همین طور دیگر كشورهای جهان است كه حالا باید مجوز مرز هوایی آن برای توسعه بخش كشاورزی صورت گیرد.
توسعه تجارت هوایی بعنوان تكمیل كننده زنجیره تولید و بازار فروش نقش ویژه ای در توسعه اقتصادی دارد، بازارهای جهانی امروز خواستار تولیدات درون استان سمنان هستند كه در این بازار، مقوله تولیدات كشاورزی نقشی بسزا دارد، سالانه دو میلیون تُن انواع محصولات كشاورزی در استان تولید میگردد كه احداث مرز هوایی و زیرساخت صادرات در فرودگاه های آن می تواند مزیتی ویژه را در اختیار قرار دهد، از طرف دیگر تكمیل فرودگاه های استان سمنان در شاهرود و سمنان یك اولویت مهم برای تحقق شعار سال به حساب می آید كه احقاق این امر در جابجایی كالاهای تولید و همین طور جذب توریست مؤثر است.

فرودگاه ها و توسعه گردشگری
فعال گردشگری و كارشناس این حوزه باز در گفتگو با خبرنگار مهر، دیگر مزیت فرودگاه های استان را گردشگری می داند و معتقد است: فرودگاه می تواند درزمینهٔ جذب توریست به خصوص گردشگر های خارجی مؤثر باشد چراكه در نمایش خدمات حمل ونقلی و همین طور زمان سنجی مناسب تأثیرگذار است.
۷۳۳ اثر ملی ثبت شده در استان سمنان وجود دارد كه اگر توسعه گردشگری هوایی در این استان رونق بگیرد بالقطع گردشگران و بازدید كنندگان این آثار بیشتر می شوند محسن محمدی می گوید: غالب توریستهای خارجی كه به ایران سفر می كنند با تنگی وقت روبرو هستند چراكه اصفهان، شیراز، جنوب كشور، آذربایجان، مشهد و ده ها نقطه دیگر در لیست بازدیدشان قرار دارد و درنتیجه فرودگاه اولین اولویت آنها است از طرف دیگر با عنایت به نرخ دلار در برهه كنونی، برای توریستهای خارجی ارزان ترین راه پرواز به حساب می آید درنتیجه فرودگاه های شاهرود و سمنان نیاز گردشگری می باشد.
وی می افزاید: ۷۳۳ اثر ملی ثبت شده در استان سمنان وجود دارد كه اگر توسعه گردشگری هوایی در این استان رونق بگیرد بالقطع گردشگران و بازدید كنندگان این آثار بیشتر می شوند و این افزایش توریست به اشتغال و توسعه اقتصادی منجر میگردد اما از طرف دیگر باید گفت دیگر مزیت پروازها در استان سمنان برای مقوله گردشگری، جذب سرمایه گذار در این حوزه می باشد و پرواز می تواند سرمایه گذاران را از سراسر كشور به استان آورد و در احداث رغبت برای سرمایه گذاری، مؤثر باشد.
فرودگاه های استان سمنان عامل اشتغال
فرودگاه ها توسعه را به همراه می آوردند و توسعه باز با خود اشتغال را می آورد چراكه می تواند شرایط را برای حضور سرمایه گذاران در استان و همین طور گردشگران مهیا كند. بهره برداری از طرح توسعه ای فرودگاه های استان سمنان یكی از مسائلی است كه دولت آنرا پیگیری می كند.
تعداد قابل توجهی از واحدهای صنعتی و تولیدی استان سمنان در مراوده با خارج از استان و كشور سرپا هستند و خط هوایی بالقطع در بهبود كاركرد و راندمان آنها می تواند مؤثر باشد از طرف دیگر منطقه ویژه اقتصادی گرمسار و ایوان كی باز دارای طرح فرودگاه است كه راه اندازی آن به خصوص با اهتمام كاتب نماینده گرمسار و آردان در مجلس شورای اسلامی پیگیری میگردد این فرودگاه سودای جذب سرمایه گذاران و حمل ونقل روسای كارخانه ها بین تهران و ایوان كی و مشهد و همین طور شهرهای بزرگ ایران اسلامی را در سر دارد كه این طرح باز می تواند برای توسعه اشتغال در غرب استان مؤثر باشد هرچند نگاه ویژه ای به این امر چه در بحث رسانه ها و چه در میان مسئولان نبوده است.
درنهایت باید گفت فرودگاه های استان سمنان زیرساخت های توسعه هستند كه اشتغال، گردشگری، جذب سرمایه گذاری، صادرات، تكمیل زنجیره تولید و ده ها مزیت دیگر را برای استان به ارمغان می آورند.

1397/09/12
14:22:34
5.0 از 5
4819
تگهای خبر: احداث , استانداری , اشتغال , اقتصاد
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۲
فرازبرج

farazborj.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراز برج محفوظ است

فراز برج

ساخت و ساز برج و ساختمان