آشنایی با شهرک های صنعتی

آشنایی با شهرک های صنعتی در سال های اخیر، تعداد شهرک های صنعتی رو به افزایش است و در هر استانی حداقل چند شهرک صنعتی وجود دارد. از این رو، ما در این مقاله تصمیم گرفتیم که به معرفی انواع شهرک های صنعتی و نحوه واگذاری زمین های صنعتی بیشتر بپردازیم.


شهرک صنعتی به منطقه ای در خارج از شهر گفته می شود که تعدادی کارگاه و کارخانه تولیدی به منظور توسعه صنعتی و متمرکز شدن تولیدات صنعتی، مشغول به فعالیت هستند. این شهرک ها در فاصله حداقل 20 کیلومتری از شهرها واقع شده اند تا آلودگی های زیست محیطی به شهر منقل نشود.

در سال های اخیر، تعداد شهرک های صنعتی رو به افزایش است و در هر استانی حداقل چند شهرک صنعتی وجود دارد. از این رو، ما در این مقاله تصمیم گرفتیم که به معرفی انواع شهرک های صنعتی و نحوه واگذاری زمین های صنعتی بیشتر بپردازیم.

شهرک صنعتی چیست؟

به مجموعه ای از واحدهای صنعتی که در یک محدوده خاص شروع به فعالیت می کنند، شهرک صنعتی گفته می شود. وظایف شهرک های صنعتی به طور عمده تولید و فروش محصولات و همچنین توسعه وضعیت اقتصادی کشور است. معمولا در بعضی از شهرک های صنعتی، تعداد بسیار بالایی واحدهای غیر فعال یا نیمه تعطیل وجود دارد که در صورت فعال شدن باعث اشتغال زایی و جذب نیروهای انسانی بیشتر می شود با این حال افراد بسیاری در واحدهای صنعتی مشغول به کار هستند.

هدف از ایجاد شهرک صنعتی

شهرک های صنعتی معمولا در فاصله 20 کیلومتری از شهرها وجود دارند؛ دلیل دور بودن این شهرک ها بخاطر آلودگی ها و بخارات حاصل از تولید است. به همین دلیل، این شهرک ها در حومه شهرهای بزرگ و کوچک همچون تهران، کرج، قزوین تاسیس می شوند.

اما علاوه بر آلودگی، هدف اصلی تاسیس شهرک های صنعتی این است که صنایع و کارخانه ها به خارج شهر منتقل شوند تا تاثیرات مخربی که این صنایع بر ساکنین شهرها دارند، کاهش یابد. به عنوان مثال، مواد زائد و آلاینده های حاصل از کارخانه ها تاثیرات بسیار مخربی بر محیط زیست و هوای شهر دارد. از طرفی خروج شهرک های صنعتی از مناطق شهری، باعث شده تا امکان حمل و نقل و جابجایی کارکنان سخت تر شود و همین امر موجب شده است تا بسیاری از کارکنان این شهرک ها به علت معطلی در پشت ترافیک، به موقع سرکار خود حاضر نشوند.

مزایای استقرار صنایع در شهرک های صنعتی

بهترین مکان برای رشد واحدهای صنعتی و کارگاه های تولیدی در کشور، شهرک های صنعتی می باشند. واحدهایی که در این شهرک ها مشغول به کار می شوند، نیازی به اخذ مجوزهای جداگانه از ادارات و سازمان های مختلف همچون محیط زیست، وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی و ... ندارند و از قانون شهرداری نیز مستثنی هستند. از جمله مزایای دیگر استقرار صنایع در شهرک های صنعتی عبارتند از:

  • امکان خرید یا اجاره کارگاه های کوچک آماده و پیش ساخته
  • دسترسی آسان به امکاناتی همچون آب، برق، گاز و ...
  • پرداخت نقد و اقساط هزینه های حق بهره برداری از تاسیسات
  • برخورداری از برخی معافیت های مالیاتی
  • کاهش هزینه های سرمایه گذاری به دلیل استفاده از خدمات مشترک
  • ارائه خدمات رایگان در زمینه صدور مجوزهای ساخت و ساز و پایان کار واحدهای صنعتی
  • فراهم شدن بستری مناسب برای ایجاد شبکه های مرتبط با یک صنعت

انواع شهرک های صنعتی

شهرک صنعتی تحقیقاتی

شهرک های صنعتی تحقیقاتی معمولا در کنار دانشگاه ها ایجاد می شوند که واحدهای صنعتی و تولیدی اجازه فعالیت در این شهرک ها را ندارند. در این شهرک ها به فعالیت های تحقیقی و توسعه صنعتی و همینطور برنامه های تحقیقاتی صنعت های مختلف پرداخته می شود.

شهرک صنعتی پرورشگاهی

در این شهرک ها بخش های تازه تاسیس شروع به فعالیت می کنند و محیطی را برای پایدار ماندن این صنایع تازه تاسیس در مراحل اولیه رشد آنها مهیا می کنند تا نیازمندی های فضایی خود را به دست آورند.

شهرک صنعتی تک رشته ای

در شهرک های صنعتی تک رشته ای صنایع فقط در یک زمینه مشغول به کار هستند. مانند شهرک صنعتی چرمشهر که صنایع موجود در آن فقط در زمینه چرم مشغول به فعالیت هستند. این شهرک ها امتیازاتی مانند همکاری در زمینه فنی و آموزش حرفه ای، تهیه و خرید مواد خام و اولیه مورد نیاز صنعت های مستقر در شهرک ها را دارند.

شهرک صنعتی عملکردی (زنجیره ای)

فعالیت صنایع موجود در شهرک صنعتی عملکردی یا زنجیره ای با یک صنعت خاص ارتباط دارد، به طوری که هر کدام از واحدهای تولیدی کوچک، وظیفه و کارکردهای خاص و قسمتی از صنعت را بر طبق تقسیم کار بین آن ها انجام می دهند.

شهرک صنعتی ترکیبی (چند منظوره)

شهرک هایی با صنعت های متنوع و فعالیت های مختلف که از لحاظ عملکرد ارتباط مستقیمی با یکدیگر ندارند. شهرک های صنعتی ترکیبی شایع ترین نوع شهرک ها به حساب می آیند.

تخصیص زمین صنعتی در شهرک های صنعتی                                                                                

  1. مراجعه به شرکت شهرک های صنعتی استان و دریافت اطلاعات مربوط به آن در رابطه با زمین صنعتی از واحد برنامه ریزی و امور تولیدی
  2. ارائه جواز تاسیس از وزارت صنایع و معادن یا یکی از سازمان های مربوطه
  3.  تهیه کپی شناسنامه و کپی کارت پایان خدمت برای اشخاص حقیقی
  4. تکمیل فرم درخواست زمین توسط متقاضی
  5. بررسی استقرار و مسائل زیست محیطی
  6. انتخاب شهرک صنعتی و قطعه
  7. انعقاد قرار داد حق انتفاع از تاسیسات
  8. تحویل زمین به مجری طرح یا نماینده ایشان
  9. ارائه نقشه های ساختمانی توسط مجری طرح به شرکت شهرک های صنعتی استان
  10. دریافت پروانه ساختمان از شرکت شهرک های صنعتی استان
  11. شروع عملیات اجرائی ساخت و ساز واحد صنعتی

انتخاب بهترین شهرک صنعتی

چندین نمونه شهرک صنعتی در استان تهران وجود دارد که هم اکنون ممکن است حدود بیست الی سی درصد آن‌ها مشغول فعالیت باشند. برخی از سرمایه‌گذاری‌ها می‌تواند کمک کند که احداث صنایع جدید صورت گرفته و از این طریق رشد صنعت کشور تسریع پیدا کند. بهترین شهرک صنعتی تهران، با توجه به نوع کار شما و هزینه هایتان می تواند متفاوت باشد و شما می توانید با بررسی ویژگی های هر یک از آنها، مناسب ترین آنها را با توجه به کسب و کارتان انتخاب کنید.

شما می توانید، برای کسب اطلاعات بیشتر درباره شهرک های صنعتی و شماره تماس آنها به پایگاه خبری شجر نیوز به نشانی https://shajarnews.ir/ مراجعه نمایید. این پایگاه خبری بصورت مستقل و بدون هيچ گونه وابستگي موثق ترين اخبار، نقد و بررسي ها، تحيل ها و رويدادها را به منظور اطلاع رساني و بهره برداري تصميم سازان سياسي، اجتماعي، فرهنگي و اقتصادي كشور، كارشناسان و عموم مردم ارائه می كند.

 

1401/10/22
21:49:44
5.0 از 5
1380
تگهای خبر: رپورتاژ , آموزش , اجاره , احداث
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
فرازبرج

farazborj.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراز برج محفوظ است

فراز برج

ساخت و ساز برج و ساختمان