امكان كاهش ۱۰میلیون تومانی قیمت خودرو وجود دارد
به گزارش فراز برج ایرنا نوشت: دبیر انجمن سازندگان قطعات و مجموعه های خودرو اظهار داشت: برآوردهای كارشناسی این انجمن نشان داده به صورت میانگین قیمت كارخانه ای هر خودروی داخلی تا ۱۰ میلیون تومان می تواند كاهش پیدا كند.
«مازیار بیگلو» اضافه كرد: پیشنهاد كاهش قیمت مواد اولیه كه منشا داخلی دارد، با وزیر صنعت، معدن وتجارت و مدیران ایران خودرو و سایپا مطرح گردیده است.
وی بیان داشت تاكید ما این است كه مواد اولیه به قیمت تمام شده به خودروسازان و قطعه سازان اهلیت دار ارائه شود.
بیگلو تصریح كرد: اینكه مواد اولیه را با نرخ دلار به سازندگان داخلی می فروشند، بزرگترین آسیب را به صنعت خودرو و قطعه سازی وارد كرده است و نباید اقتصاد كشور به دلار وابسته باشد.
این مقام صنفی تصریح كرد كه مطابق برآوردهای اولیه و در صورت تحقق این موضوع، قیمت كارخانه ای هر خودروی تولید داخل به صورت متوسط تا ۱۰ میلیون تومان كاهش خواهد یافت.
وی بیان داشت: در یك ماه اخیر به فولاد مباركه اجازه ۱۵ درصد افزایش قیمت داده شده، همینطور رشد ۱۰ درصدی قیمت آلومینیوم ایرالكو و به صورت مشابه در مس و محصولات پتروشیمی شاهد بودیم. دبیر انجمن سازندگان قطعات و مجموعه های خودرو افزود: قیمت تمام شده مواد اولیه در كشورمان بسیار پایین تر از قیمت های جهانی است.
وی اظهار داشت: صورت های مالی منتشره شركت های تولید كننده مواد اولیه در بورس كه گاهی اوقات تا ۵۰ درصد فروش شان را بعنوان سود اعلام می كنند، گویای همین مسئله است.
بیگلو خاطرنشان كرد: نظیر این اتفاق در كشورهایی مثل كره جنوبی، چین و تركیه افتاده و مواد اولیه تولید داخل در این كشورها با یارانه به تولیدكنندگان و مصرف كنندگان تعلق می گیرد.
وی اظهار داشت: اگر قرار باشد قیمت مواد اولیه مان جهانی باشد، اما از نظر نرخ سود بانكی در صدر كشورها باشیم و فشارهای بیمه ای و مالیاتی بر تولیدكنندگان باشد، دیگر فضایی برای رقابت باقی نمی ماند.
این مقام صنفی تصریح كرد هدف اصلی، جلب رضایت مردم و همینطور رقابت پذیر كردن قطعه سازان برای صادرات محصولاتشان است و می توان به برنامه صادرات ۶ میلیارد دلاری در افق ۱۴۰۴ دست یافت.
وی تصریح كرد: بالا بودن قیمت خودرو سبب شده تا برنامه اسقاط خودرو ها هم به تعویق بیفتد.
بیگلو خاطرنشان كرد: پایه قیمت گذاری مواد اولیه در بورس بر اساس نرخ های جهانی است و همین مسئله سبب شده مواد اولیه با ۳۰ تا ۴۰ درصد بالاتر از قیمت تمام شده به دست قطعه سازان برسد؛ این نحوه قیمت گذاری مطابق فرمولی در سال ۹۰ در بورس كالا عرضه شده و خواهان آن هستیم كه این قانون تعدیل شود.
وی در خاتمه بیان داشت: با شرایط كنونی، اگر بزرگترین خودروسازان كه امروز با كشورمان مقایسه می شوند با تحریم مواجه می شدند، قادر به تولید فرغون هم نبودند، اما ما در این شرایط سخت، خودروهایی با آپشن ها و امكانات مناسب تولید می نماییم. ۲۲۳۲۲۳۲۵
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب